Vad skulle vi kunna göra?

Den frågan sammanfattade idén bakom webbplatsen Hemmahobbyer. Den 13 mars 2020 meddelade flera kommuner att skolorna stängs för utomstående besökare, och kort därefter stängde största delen av skolorna i Finland efter beslut i riksdagen. Inte heller besök på daghem var längre möjliga. Samtidigt ställdes kulturcentrens verksamhet och evenemang in och den grundläggande konstundervisningen blev virtuell undervisning på nätet. Coronaepidemin omkullkastade på bara några dagar verksamheten inom barnkulturen och på kulturfältet.

Direkt efter att besluten hade kommit började tankarna rusa. Hur klarar sig barn och familjer under dessa nya omständigheter? Tänk om alla barn inte har en trygg vuxen som kan vara ett stöd i vardagsbestyren och på fritiden? Tänk om någon är alldeles ensam? Var ska barn och unga hitta något inspirerande och tryggt att göra? Vad skulle vi kunna göra så att barn, unga och familjer skulle ha något roligt att göra och möjlighet att uppleva och prova på konst i detta besynnerliga och mycket oförutsägbara läge? Jag beslöt mig för att ringa kompisarna på Förbundet för barnkulturcenter i Finland och föreslå att vi börjar grubbla på problemet tillsammans.

Kreativitet och förmåga att reagera på behov och förändringar har alltid varit en styrka på kulturfältet, och nära rikstäckande samarbete har länge varit en superkraft inom barnkulturfältet i Finland. Det var receptet när vi föresatte oss att hitta ett sätt att stötta barns och ungas välmående i nuet. Vi lade fram idén också för undervisnings- och kulturministeriet och fick grönt ljus på direkten:”Gör det här fort och ta med alla intresserade kulturproffs och producera innehåll!” Förbundet involverade sina medlemscenter. En av utmaningarna var att bygga upp en ny användarvänlig webbplats för barn och unga, och att göra det snabbt och på ett tillförlitligt sätt. Barnkulturcentret Verso i Varkaus tog sig an utmaningen. Arx i Tavastehus lovade sköta de sociala medierna medan Lilla Villan i Sibbo och Bark i Vasa ville hjälpa till med att producera innehåll på svenska. Flera barnkulturcenter gav tips om bra virtuellt material som redan finns. På mycket kort tid samlade vi ihop en kärngrupp runt Hemmahobbyer och en massa högklassigt material av kulturaktörer runtom i Finland. 

På ungefär en månad har vi tillsammans byggt upp en webbplats för barn och unga. Den ger idéer och instruktioner för att uppleva, prova på och syssla med konst hemma, på fritiden eller till exempel i skolan. På webbplatsen har vi samlat länkar till sådant som är enkelt att prova på, konstutflykter, knepiga uppgifter, föreställningar och virtuella besök. Det finns också en evenemangskalender, där intresserade kan kolla vilka barnkulturevenemang som direktsänds. Barn och unga kan fördjupa sig i innehållet på webbplatsen på egen hand, tillsammans med en kompis eller en förälder. Vi har hållit de barn och unga som ska använda webbplatsen noga i åtanke och har i så stor utsträckning som möjligt valt ut material där professionella konstnärer och konstpedagoger vänder sig direkt till barn och unga.

Vi hoppas att webbplatsen kommer att utvecklas och vara barn och unga till nytta på bred front på olika håll i Finland. Kanske den blir en miljö där de provar på och upptäcker konst och kultur och ett ställe där de ägnar sig åt kulturella intressen på distans?  

Webbplatsen lanseras idag, den 24 april 2020. Vi hoppas att den ska leva länge, samla mängder av klick och bjuda på otaliga stunder av inspiration, förundran och lycka vid konsten, på egen hand och i sällskap. Vi är mycket glada över att vi inte heller nu behövt tackla utmaningar på egen hand och att fysiskt avstånd inte utgör ett hinder för att göra något och vara med.

Varma hälsningar från alla i gruppen bakom Hemmahobbyer,

Pilvi Kuitu

verksamhetsledare, Kulturcentret Piipoo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *